Geslaagde excursie JongRES!

15-04-2022 805 keer bekeken

Op vrijdag 25 maart jl. bezocht JongRES Windmolenpark Hattemerbroek en Zonnepark Bomhofplas. Doel van de excursie was jongeren meer te betrekken bij de energietransitie, deze te ervaren en elkaar te ontmoeten.

De eerste stop was het Windmolenpark Hattemerbroek, waar een uitleg volgde over de totstandkoming van het windmolenpark. Dit park is één van de eerst gerealiseerde windparken rondom Zwolle. Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan één van de windmolens, waar de jongeren konden ervaren hoe het is om dicht bij een windmolen te staan. De windmolens bleken groter dan gedacht, maar het geluid viel de deelnemers van de excursie mee.

Daarna werd het drijvende Zonnepark Bomhofplas bezocht. Onder begeleiding van de lokale energiecoöperatie Blauwvinger Energie heeft JongRES een tocht gemaakt langst het zonnepark. Een indrukwekkend zonnepark! Tijdens de rondleiding werd er verteld over het ontstaan van het zonnepark en wat de opbrengsten hiervan zijn. Ook wethouder Monique Schuttenbeld was aanwezig en ging met JongRES in gesprek. De excursie werd bij DAVO Zwolle met een hapje en een drankje afgesloten.

Een interessante excursie, maar er is nog veel werk te doen. Het kan niet zo zijn dat de jongeren voor de gevolgen van klimaatverandering opdraaien. Om de afgesproken klimaatdoelen te halen zijn er onder andere meer windmolens en zonneparken nodig. Ook moet er gekeken worden naar slimme oplossingen om de wind- en zonneparken aan te sluiten, zoals de combinatie van wind en zon door cablepooling. Maar ook andere innovaties zoals ze die bij de Bomhofplas onderzochten: het combineren van het zonnepark met de mogelijkheid van een nieuwe snellaadvoorziening aan de A28. Deze snellaadvoorziening wordt voornamelijk overdag gebruikt, terwijl de huishoudens juist ’s avonds gebruikmaken van de energie. Zo komt ons net meer in balans.

JongRES kijkt terug op een geslaagde excursie!

Cookie-instellingen